ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik ben vreemdeling in Nederland en ik wil hier kunnen blijven omdat ik ziek ben.

Bent u geen Nederlander? Heeft u grote medische problemen en wilt u daarom een verblijfsvergunning aanvragen? Dan moet u contact opnemen met de IND (Immigratie & Naturalisatiedienst). Er zijn twee soorten (tijdelijke) verblijfsvergunningen als u medische problemen heeft.:

1.     Uitstel van vertrek vanwege medische redenen (artikel 64)
Kunt u niet reizen vanwege medische problemen of loopt u een medisch risico bij terugkeer? Dan kunt u uitstel van vertrek naar het land van herkomst aanvragen. Zwangere vrouwen vanaf 6 weken vóór tot 6 weken ná de bevalling krijgen bijvoorbeeld uitstel van vertrek.

2.     Verblijfsvergunning medische behandeling
Moet u een medische behandeling ondergaan in Nederland? Dan kunt u daarvoor een verblijfsvergunning aanvragen. Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de site van de IND.

Wat moet u doen?

  • Neem contact op met de IND voor de aanvraag van ‘uitstel van vertrek’ of een verblijfsvergunning.
  • De medisch adviseur van de IND (Bureau Medische Advisering) stelt een medisch advies op. De medisch adviseur van uw advocaat of de medisch adviseur van de IND (Bureau Medische Advisering) kunnen vragen aan uw huisarts stellen.
  • Uw huisarts beantwoordt alleen met uw toestemming de vragen van een medisch adviseur. U moet schriftelijk toestemming geven. Het is belangrijk om goed met uw huisarts te praten over welke informatie hij of zij mag geven.

Meer informatie over de procedures en voorwaarden vindt u hier.

Wat kan uw huisarts doen?
Uw huisarts kan geen verklaring over uw gezondheidsproblemen geven. Uw huisarts kan wel de vragen beantwoorden van de medisch adviseur van de IND of van de medisch adviseur van uw advocaat. Dat mag uw huisarts alleen met uw toestemming. Bespreek met uw huisarts welke informatie gegeven moet worden.

Zoeken

Meer informatie

Immigratie- en Naturalisatiedienst
Afdeling Voorlichting
Postbus 3211
2280 GE  Rijswijk
T. 0900 - 123 45 61
ma t/m vr 9.00-17.00 uur
www.ind.nl

Advies- en informatiepunt
voor "mensen zonder papieren"
T. 030 - 234 98 55
ma t/m vr 9.00-13.00 uur
www.lampion.info

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?