ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik voel mij niet in staat om naar de Inburgeringscursus te gaan.

Bent u ná 1 januari 2013 inburgeringsplichtig geworden?
U bent zelf verantwoordelijk om de Nederlandse taal te leren. U moet ook leren hoe Nederlanders wonen en werken. U moet meestal binnen 3 jaar het inburgeringsexamen halen. Als u door ziekte of handicap uw inburgeringsexamen niet kan halen, dan kunt u een vrijstelling bij DUO aanvragen. Dit gaat zo:

  1. Eerst vraagt u een medisch advies aan bij de organisatie Argonaut. Dit doet u door het aanvraagformulier in te vullen en op te sturen. U moet ook geld betalen aan Argonaut. Het onderzoek kost  € 240,79. Meer informatie vindt u op de website van Argonaut.
  2. Een dokter van Argonaut gaat u daarna onderzoeken. De dokter schrijft een brief. In die brief schrijft de dokter of u kunt inburgeren.
  3. U moet daarna een formulier van DUO invullen. U stuurt het formulier samen met de brief van de dokter naar DUO.

Bent u vóór 1 januari 2013 inburgeringsplichtig geworden?
U volgt een inburgeringstraject via de gemeente. Als u door ziekte of handicap niet kan inburgeren, kunt u een vrijstelling aanvragen bij de gemeente Rotterdam. Dit gaat zo:

  1. U haalt een aanmeldformulier voor medisch advies van de GGD Rotterdam-Rijnmond bij het Taalplein. Het adres van het Taalplein is Schiekade 830, Rotterdam.
  2. U stuurt het ingevulde aanmeldformulier naar de GGD Rotterdam-Rijnmond. Als u medische gegevens heeft over uw psychische beperking of lichamelijke of verstandelijke handicap, dan kunt u deze meesturen met het aanmeldformulier. Dit hoeft niet. U kunt de informatie later ook meenemen naar de afspraak met de medisch adviseur.
  3. Het medisch onderzoek bij de GGD Rotterdam-Rijnmond kost € 240,79. Dit betaalt u vooraf. In de brief die u bij het Taalplein meekrijgt staat hoe u kunt betalen.
  4. U ontvangt een brief van de GGD Rotterdam-Rijnmond. In deze brief krijgt u meer informatie over de afspraak met de medisch adviseur. Ook wordt nogmaals uitgelegd hoe u kunt betalen.
  5. Het medisch onderzoek vindt plaats tijdens een spreekuur. Als u onvoldoende Nederlands spreekt dan moet u zelf voor een tolk zorgen. Dit hoeft geen officiële tolk te zijn. U mag ook een kennis meenemen die wel voldoende Nederlands spreekt.

Na het onderzoek krijgt u per post het advies van het medisch onderzoek toegestuurd. Hiermee kunt u ontheffing bij uw gemeente aan vragen. Let op: de gemeente kan afwijkend van het medisch advies besluiten!

Wat kan uw huisarts doen?
De huisarts kan niet beoordelen of u te ziek bent om in te burgeren. Wel kunt u aan uw huisarts een kopie van uw dossier vragen waaruit blijkt dat u ziek bent. Uw huisarts mag hiervoor een financiële vergoeding vragen. De huisarts kan ook medische gegevens aan de medisch adviseur geven. Dan moet u uw huisarts hiervoor wel toestemming geven.

Zoeken

Meer informatie

Website Inburgeren.nl

 

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?