ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik ga op reis en wil belangrijke gegevens over mijn ziekte meenemen.

Gaat u op reis en heeft u een ziekte of gezondheidsprobleem? Dan wilt u goed voorbereid op reis gaan. U wilt geen problemen bij de douane over medicijnen of bijvoorbeeld injectienaalden. Of u wilt een brief van uw huisarts mee voor als u op reis zieker wordt.

Wat moet u doen om goed voorbereid op reis te gaan?

 • Vraag uw apotheek om een geneesmiddelenpaspoort te maken. Hierin staan de namen uw geneesmiddelen en hoe vaak u deze moet gebruiken.
 • Als u naalden en spuiten meeneemt, moet u zorgen voor een officiële verklaring. U kan namelijk gecontroleerd worden bij de douane. Vraag de verklaring bij uw apotheek.
 • Bent u onder doktersbehandeling? Overleg met uw huisarts of specialist. Sommige ziekten kunnen in warmere landen erger worden.
 • Als u met het vliegtuig reist, dan kunt soms contact opnemen met de medische afdeling van uw luchtvaartmaatschappij. Bijvoorbeeld als u tijdens de reis bepaalde voorzieningen nodig heeft.
 • Heeft u vragen over vaccinaties? Of wilt u een gezondheidsadvies voor uw reis? Dan kunt u contact opnemen met GGD of uw huisarts.

Tips voor als u geneesmiddelen gebruikt

 • Gebruikt u geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen? Bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-middelen (zoals Ritalin). Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. U kunt deze verklaring aan uw huisarts vragen. U kunt deze ook via de website van het CAK downloaden en invullen. De huisarts ondertekent het papier en zet een stempel. U stuurt het op naar het CAK. Binnen 2 weken ontvangt u de goedgekeurde verklaring. Zie de website van het CAK voor meer informatie.
 • Bewaar alle geneesmiddelen droog en zo koel mogelijk. Vraag bij uw apotheek of de geneesmiddelen tegen warmte kunnen.
  • Reist u met het vliegtuig? Verdeel dan uw medicijnen over uw handbagage en uw koffer. Bij diefstal van uw tas of koffer bent u dan niet al uw medicijnen kwijt.
  • Insuline moet u altijd in de handbagage meenemen, in de bagageruimte van het vliegtuig bevriest de insuline.
  • Zorg voor voldoende voorraad.

Wat kan uw huisarts doen?
U kunt uw huisarts vragen om een overzicht van uw ziektes. Als het nodig is, kunt u dit overzicht aan een arts in het buitenland laten zien. Uw huisarts kan een financiële vergoeding vragen voor het overzicht. Als u medicijnen gebruikt waarvoor een Schengenverklaring nodig is, dan kunt u dat ook aan de huisarts vragen.

Zoeken

Meer informatie

GGD Rotterdam-Rijnmond
T. 010 - 433 98 99
Reizigerszorg:
www.ggdrotterdamrijnmond.nl/

Voor de Schengenverklaring
Informatie: website van het CAK

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?