ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Bent u afhankelijk van mantelzorg en wonen uw verzorgers niet in de buurt? Dan kunt u een parkeerpas voor ze aanvragen.

Bent u in het bezit van een Wlz-indicatie of Wmo-beschikking en woont u in een gebied in Rotterdam waar u betaald moet parkeren? U kunt uw mantelzorgers 100 dagdelen per jaar gratis laten parkeren. Een dagdeel is 5 uur achter elkaar parkeren. Hiervoor moet u een mantelzorgparkeervergunning aanvragen.

Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. De mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar zij geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

Hoe vraagt u een parkeervergunning voor mantelzorgers aan?

  1. Een parkeervergunning voor de mantelzorger kunt u aanvragen via mantelzorgparkeervergunning. Vervolgens ontvangt u inloggegevens per post van de gemeente Rotterdam.
  2. U meldt de mantelzorger voorafgaand aan het bezoek aan. U heeft het kenteken van de auto nodig. Aanmelden kan via internet (computer, tablet of mobiele telefoon). U gaat naar de site van de gemeente Rotterdam. Klik op de balk ''bezoek aanmelden".
  3. U gebruikt voor het aanmelden uw inloggegevens die u per post ontvangen heeft van de gemeente Rotterdam. Bij de eerste keer inloggen moet u verplicht het wachtwoord aanpassen. Het is handig meteen uw emailadres in te vullen op de pagina 'Mijn Gegevens'. Indien nodig kunt u dan zelf een nieuw wachtwoord opvragen.
  4. U meldt een bezoeker aan door te klikken op “Mantelzorgvergunning”. Daarna voert u een bezoekerskenteken in of selecteert een reeds bestaand kenteken. Voer de datum en start- en eindtijd in en kies daarna ‘Start parkeren’.

U kunt uw mantelzorger ook aanmelden met de app. Deze moet u dan eerst installeren op uw smartphone of tablet. Als u geen internet heeft is het ook mogelijk om uw mantelzorger aan te melden per sms of telefoon. Uitleg over de mogelijkheden vindt u op de website van de gemeente Rotterdam.

Wlz-indicatie of Wmo-beschikking aanvragen

Voor het aanvragen van een mantelzorgparkeervergunning heeft u een Wlz-indicatie of Wmo-beschikking nodig. Een Wlz-indicatie vraagt u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Lees hier hoe u dat kunt doen. Een Wmo-beschikking gaat via de Vraagwijzer van de gemeente Rotterdam. U kunt contact opnemen met de Vraagwijzer door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 14010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt.

Wat kan uw huisarts doen?

De huisarts mag geen verklaring geven over zijn of haar eigen patiënten. Soms kan de medisch adviseur van CIZ of de gemeente extra medische informatie bij uw huisarts opvragen. U moet de huisarts daarvoor dan wel toestemming geven.

Zoeken

Contact

Gemeente Rotterdam
Vergunning aanvragen

Gemeente Rotterdam
VraagWijzer

Locaties VraagWijzer
Telefoon: 14010
Contactformulier

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?