ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Medische keuring rijbewijs

Als u een rijexamen wilt aanvragen, moet u altijd een Eigen Verklaring over uw gezondheid invullen. De eigen verklaring kunt u online of op papier kopen en invullen. Meer informatie vindt u op de site van het CBR. De Eigen verklaring kost € 33,80. Wanneer u alle vragen op deze Eigen Verklaring met nee heeft beantwoord, is er geen medische keuring nodig. Soms is er wel een medische keuring nodig.

Wanneer is er wel een medische keuring nodig?

  • U heeft op één of meer van de vragen op de Eigen Verklaring ja geantwoord: u heeft een ziekte of handicap die uw rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden.
  • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e jaar: u moet nu om de 5 jaar uw rijbewijs vernieuwen en uw medische geschiktheid laten beoordelen. 
  • U wilt een rijbewijs C of D verlengen of een chauffeurspas voor taxi's aanvragen.

U heeft op één of meer van de vragen op de Eigen Verklaring ja geantwoord. Wat moet u doen?
Als u de Eigen Verklaring online invult en u antwoordt op één van de vragen ja, dan krijgt u automatisch te horen wat u moet doen. Meestal krijgt u een formulier dat u kunt downloaden en uitprinten. Hiermee moet u dan naar een arts. Vraag aan uw huisarts op de Eigen Verklaring een aantekening te plaatsen waaruit de aard en de ernst van de gemelde aandoening blijkt. De huisarts kan hiervoor een vergoeding vragen.

Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e jaar. Wat moet u doen?
Bij het aanvragen van de verlenging van uw rijbewijs vult u een 'Eigen verklaring met geneeskundig verslag (75+)’. Hiermee moet u vervolgens naar een arts. Uw eigen huisarts kan u niet keuren. U moet naar een onafhankelijke arts. De arts maakt dan een aantekening op de Eigen Verklaring. De huisarts kan hiervoor een vergoeding vragen.

U wilt een rijbewijs C of D verlengen of een chauffeurspas voor taxi's aanvragen. Wat moet u doen?
U vult een Eigen verklaring CDE in. U moet zich laten keuren door een arbo-arts. U kunt contact op met de arbo-dienst van uw werkgever

Waar vindt u een onafhankelijke arts?
Een onafhankelijke arts vindt u bijvoorbeeld via Regelzorg. Zij organiseren keuringen op verschillende plekken in Rotterdam. Neem uw Eigen verklaring en uw identiteitsbewijs mee naar de arts. Bij het maken van de afspraak hoort u of nog meer moet meenemen.

Wat doet u na het bezoek aan een arts?
De Eigen Verklaring met de aantekening van uw huisarts, of de Eigen Verklaring met Geneeskundig verslag van de keurend arts stuurt u op naar het CBR. Soms wil het CBR dan nog een advies van een specialist. Dit krijgt u dan te horen van het CBR.

Let op: heeft u diabetes mellitus?
Download: Diabetes mellitus en het rijbewijs, of neem contact op met het CBR.

Let op: heeft u epilepsie?
Download: Epilepsie en rijgeschiktheid of neem contact op met het CBR.

Wat kan uw huisarts doen?
De huisarts kan een aantekening maken op de ‘Eigen Verklaring’ als u op één of meer vragen ‘Ja’ heeft geantwoord. Uw huisarts mag niet zeggen of u wel of niet kunt rijden. Voor een medische keuring als uw rijbewijs na uw 75e jaar verloopt of bij een C, D of E rijbewijs gaat u niet naar uw huisarts. De huisarts keurt geen eigen patiënten. U gaat voor een medische keuring naar een onafhankelijke arts.

Zoeken

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?