ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik heb een briefje nodig van de dokter.

Hoe zit het precies?

In Nederland hebben de artsen afgesproken dat de eigen huisarts geen verklaring van ziekte of arbeidsongeschiktheid geeft over zijn of haar patiënten. De huisarts is namelijk niet onafhankelijk, hij of zij heeft het beste met u voor, en zal u dus best willen helpen aan een ander huis, een rijbewijs, een uitkering, een verzuimbriefje.
Maar het gaat er niet om of uw huisarts u dat gunt, maar of u er recht op heeft en of u ervoor in aanmerking komt.
De instantie waar u een aanvraag heeft ingediend, heeft ambtenaren en medische adviseurs in dienst. Zij kunnen beoordelen of u wel of niet in aanmerking komt voor de hulp, de voorziening of de uitkering die u aanvraagt.
Meestal kan de ambtenaar of medisch adviseur dat beoordelen op grond van wat u hem vertelt. Soms heeft hij aanvullende medische informatie nodig, die hij bij uw huisarts kan opvragen. U moet daarvoor dan wel - meestal schriftelijk - toestemming geven.

Wat te doen?

Voor veel aanvragen leggen we u op deze site uit wat u kunt doen als er informatie over uw gezondheid, uw ziekte of arbeidsongeschiktheid wordt gevraagd.

Rol van de huisarts

Per situatie wordt steeds uitgelegd welke rol uw huisarts heeft.

Hulp nodig?

Als u hulp nodig heeft bij het schrijven van brieven of invullen van formulieren rond werken, uitkering, wonen en welzijn, kunt u terecht bij de Sociaal Raadslieden Rotterdam. Iedere inwoner van Rotterdam kan gratis gebruik maken van de diensten van deze gemeentelijke organisatie. De Sociaal Raadslieden zijn op de volgende manieren te bereiken:

  • Spreekuur in de verschillende wijken van Rotterdam. Klik hier voor een overzicht van de spreekuren in uw wijk.
  • Centraal Bureau van Sociaal Raadslieden Rotterdam op telefoonnummer 010- 281 16 60 van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Woont u in de deelgemeente Prins Alexander, dan kunt u geen gebruik maken van de diensten van de Sociaal Raadslieden. Voor deze dienstverlening kunt u dan terecht bij de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Alexeander (MDA). Voor informatie over de spreekuren: Stichting MDA, telefoon 010 - 286 81 00 of www.stichtingmda.nl.

Tot slot

In de toelichting kunt u het standpunt van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter Bevordering van de Geneeskunde (KNMG) over geneeskundige verklaringen nalezen.

Veel plezier met deze site!

Terug naar homepage

Zoeken

Adressen en links

Sociaal Raadslieden Rotterdam
Centraal Bureau
Oppert 21a
3011 HT Rotterdam
Spreekuren per wijk
T. 010 - 28 11 660
F. 010 - 41 45 234
info@soc-raadslieden-rdam.nl
www.soc-raadslieden-rdam.nl

Voor inwoners van de
deelgemeente Prins Alexander
Stichting Maatschappelijke
Dienstverlening Alexander

Postbus 8174
3009 AD Rotterdam
Marten Meesweg 141
Gebouw Alexanderhof
3068 AV Rotterdam
T. 010 - 286 81 00
info@stichtingmda.nl
www.stichtingmda.nl

Vraagwijzer

www.regelhulp.nl

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?